Passevare - Uutiset ja kuulumiset vuodelta 2010


27.5.2010 Talven hiljaisuuden jälkeen
Pitkän hiljaisuuden jälkeen on varmaan aika päivittää talven tapahtumat.
Joulupäivänä syntyi ensimmäinen pentueemme yhdistelmästä Tullatuulen Irwin -Kettuahon Cheyenne, pentuja syntyi 4 urosta ja yksi narttu. Pitkällisen harkinnan jälkeen päätimme pitää kaikki pennut itsellä, johtuen osittain talvella olleesta pentujen ylitarjonnasta ja osittain omasta halusta olla myymättä pentuja ventovieraille.
Koirien määrän melkein tuplaantuessa oltiin taas tilanteessa jossa kuljetuskalusto jäi taas liian pieneksi. Onneksi yksityinen sponsorointi toimi ja saimme pihaamme koristamaan uuden 3,5 metrisen Farmikärryn. Talven aikana rakentui kärryyn kuljetusboksit joihin mahtuu 12-16 koiraa, eli ihan heti ei pitäisi tulla uutta tilaongelmaa.

Talven kilpailut jäivät osaltamme Ohkolan talvikisoihin, joissa osallistuimme kuuden koiran luokkaan. Omista koirista mukana olivat ainoastaan Geisha ja Irwin, loput koirat tulivat taas yllättäen Papinahoilta. Muutenkin reellä ajelut tuli suurimmaksi osaksi ajettua Lassen koirien vahvistamalla valjakolla, kolmella koiralla kun ei 100 kiloinen ukko kulje tarpeeksi kovaa. Irwin kävi vielä maaliskuussa juoksemassa Kemijärven kisat, vanhan omistajansa Micken valjakossa.
Loppu talvesta tuli muutaman kerran koitettua Muonion poikien vetointoa, molemmat valjeksistä tuntuvat syntyneen valjaat yllänsä. Kummankaan kanssa ei tarvinnut 50 metriä ajaa, niin ymmärsivät humpan juonen. Tulevaisuuden odotukset ovat veljeksistä kovat, mutta näyttäisi siltä että sitä sain mitä lähdin Tullatuulelta hakemaan, isoja nopeita uroksia.

Lumien sulettua on piha mennyt taas kerran uusiksi, lopunkin nurmikon hävittyä sisäpihalta, tarhojen laajennuksen tieltä. Keväällä myös ostettiin Raimolta ensi talvea odottamaan kuormareki, niin pääsevät lapsetkin välillä mukaan ajelemaan. Nyt on koirilla jo kesälomat alkaneet, mutta eiköhän sitä jonkun verran käydä viileilä säillä pyöräilemässä tai kärryttelemässä. Syyskuussa aletaan sitten todenteolla valmistautumaan ensi kauteen, jonkun hullun siirrettyä kesälomansa sinne, vain saadakseen viettää lomansa koirien kanssa ajaen.

Kaikkea se valjakkohulluus aiheuttaa.


3.9.2010 Syyskauden aloittelua
Ilmojen viilennyttyä ja kesäloman alettua on päästy aloittamaan syysharjoittelu. Syksyn kunniaksi hankittiin mönkkäri sulanmaan treenausta varten. Nyt parin kerran käyttökokemuksella tuntuu ihan hyvältä hankinnalta, nopeuden säätely ja isonkin valjakon hallinta on todella helppoa. Ainoana miinuksena kärryyn verrattuna on fiiliksen puute, ei saa samaa koirilla ajamisen fiilistä kuin vanhalla kärryllä. Onneksi vanha kärry on ja pysyy, niin voi välillä käydä fiilistelemässä pienemmällä porukalla.

Irwinin ja Chevyn pennuista Patu ja Rölli suorittivat tänään valjakkodebyyttinsä, etenkin Patu tuntuu syntyneen valjaat selässä, mikä ei ole yllätys noilla geeneillä. Eipä se Röllikään huonosti mennyt, mitä nyt välillä koitti haahuilla ja ihmetellä ohi kiitäviä maisemia. Kusti ja Kiowa olivat ensimmäistä kertaa yhdessä pyöräparina, ja molemmilla on aivan uskomaton työmoraali. Molemmilla liinat kokoajan kuin viulunkielet, kertaakaan ei liinat löystyneet 4,5 kilometrin matkalla. Jollain konstilla kun saisi noita koiria hillittyä lähtötilanteessa. Kaikki tuntuvat käyvän vähän liian kuumana ennen lähtölupaa, ja meinaa tappeluita tulla välillä.

Kesä meni koirilla pääasiassa lomaillessa, mitä nyt pihaa juoksivat ympäri ja muutaman kerran kun oli illalla tarpeeksi viileää käytiin pyörälenkeillä. Kusti sai Heinäkuun alussa sieni- tai bakteeriperäisen ihotulehduksen, ilmeisesti yhdessä kuraojassa ryvettyään. Tätä lääkittiin antibiooteilla ja lääkeshampoolla. Vietettyään pari viikkoa sisäkoiran elämää toipilaana, oli tarkoitus pistää Kusti taas tarhoihin muiden seuraksi. Pihalla muiden kanssa riehuessa joku muista huskyista puri Kustia takajalkaan, sillä seurauksella että jalkaan repesi 15cm pitkä haava. Perjantai illan kunniaksi sitten lähdettiin Kustin kanssa ajamaan päivystävälle eläinlääkärille. Ell tikkasi Kustin jalan ja antoi antibiootit, edellinen kuurihan olikin loppunut edellisiltana. No Kustin sisäkoiran pesti venyi loppujen lopuksi melkein kahden kuukauden mittaiseksi, nyt on vajaa viikko opeteltu taas tarhakoiran elämää.22.9.2010 Treenit on lähteneet hyvin käyntiin
Kymmenkunta treeni kertaa on nyt takana, ja hyvin tuntuu kulkevan. Irwinin, Geishan, Kustin ja Kiowan kanssa on valmistauduttu syksyn kisoihin. Tuloslistoilla ei ainakaan ihan viimeiseksi pitäisi jäädä, jos ei urilla tapahdu mitään yllättävää. Sen verran nelikolla tuntuu vauhtia olevan, tosin kisoissahan se vasta nähdään. Tulevana viikonloppuna olisi tarkoitus kisakausi avata Pekolan pakollisissa. Perjantaina pitäisi vielä käydä kisakärryn kanssa ajamassa, että saa siihenkin taas tuntuman kevään jälkeen.

Pikku pennut ovat päässeet hyvin sisään rekikoiran elämään, viitisen kertaa ollaan käyty nyt ajamassa Inkan ja Chevyn tuella. Joka ainoa pennuista vetää liinat kireinä, eli vaikuttaa ainakin tällä hetkellä siltä, että oli oikea päätös jättää kaikki pennut kotiin. Vauhtia ei pentujen kanssa olla pidetty, vaan on opeteltu valjakkokäyttäytymistä. Vielä kun saadaan lähtötilanteissa härdellit loppumaan, niin alkaa näyttää hyvältä. Arttu on juossut ensimmäisen valjakkokokeilun jälkeen Inkan kanssa parijohdossa, ja vaikuttaa siltä että poika on synnynnäinen johtaja. Nyt täytyy vaan pitää itsellä pää kylmänä ja antaa Artun kaikessa rauhassa ottaa oppia Inkalta. Kusti saa myös syyskilpailujen jälkeen alkaa opetella kärjessä oloa. Kusti tuntuu oppivan kaikki käskyt kerralla, vielä kun lopettaisi kaiken turhan sähläämisen. No tälle talvelle on onneksi vielä johtajat vanhoista koirista, mutta seuraavalle talvelle tarvitsee Geishan lisäksi muitakin, kun alkaa vanhuksilla olemaan ikää.

Syksyn tapahtumat ovat jo lähteneet käyntiin erkkarin muodossa, siellä ei tosin meiltä näyttäytynyt kuin isäntä, pelkästään turistin roolissa vaikka meinasikin joutua kehään muiden koiria näyttämään. Tulevana viikonloppuna täytyy lauantaina mennä Ohkolaan auttamaan käyttökoe järjestelyissä, tuleepahan sekin nähtyä ennekuin omien koirien kanssa mennään koettamaan. Sunnuntaina olisi sitten vuorossa syksyn ensimmäinen kisastartti, ja ensimmäiset sulanmaan kilpailut Geishalle, Kustille ja Kiowalle. Onneksi Irwin ja minä ollaan ennenkin osallistuttu kärrykisoihin ja Geishakin ehti viime talvena yhden kisastartin ottaa.

Ei muuta kuin toivotaan kaikki että säät viilenisi ja kuivuisi. Tapahtumissa tavataan.


31.12.2010 Vuosi 2010 takana
Vuosi 2010 vetelee viimeisiään ja valjakko on suunnattu jo kohti ensi vuotta. Omat kasvatit täyttivät vuoden joulupäivänä ja vaikuttaa että kaikista on tulossa kelvollisia vetokoiria. Menohaluja tuntuu kaikilla riittävän ja vauhtiakin löytyy sopivasti. Röllikin löysi syksyn ja alkutalven kuluessa juoksurytminsä ja pärjää muiden vauhdissa ilman ongelmia. Tatu puolestaan on jäänyt pois kisatiimin treenistä lumien tultua. Jostain syystä Tatu ei löydä rytmiä juoksuunsa ja sekoaa omiin etujalkoihinsa. Tatu onkin nyt saanut juosta vanhojen rouvien kanssa pikkuvaljakossa, ja etsiä juoksurytmiään ja harjoitella Inkan ja Chevyn kanssa keulakoiran hommia. Jos rytmiä ei kevättalven aikana ala löytyä, täytynee alkaa katsella myynti-ilmoituksia sillä silmällä että löydetään yksi koira lisää kisatiimiin.

Kustista on alkutalven aikana kasvanut uusi kisajohtaja Irwinin rinnalle.
Syksyn sulanmaan kisojen jälkeen alettiin Kustin kanssa opettelemaan keulakoiran hommia ja niin se oli aavistus oikea. Suunnat Kusti oppi helposti ja kantti riittää yksin isonkin valjakon keulassa, ohituksia ei olla monesti päästy harjoittelemaan, mutta onneksi vierellä juoksee vielä tämän kauden kaveri joka hoitaa valjakon ohituksissa. Ensi kaudella Kusti sitten saa kisajohtajan vastuun kokonaan harteilleen, Irwinin päästessä jäähdyttelemään vanhojen rouvien kanssa. Irwinin seuraajaksi Kustin rinnalle on näillä näkymin tulossa Arttu, kunhan vielä vähän kasvaa ja rauhoittuu.

Mennyt alkutalvi on ollut valjakkoajon kannalta aivan loistava, ensimmäisen kerran päästiin reellä ajamaan marraskuun 22. päivä, ja sen jälkeen ollaankin reellä ajettu. Kilometrejä koirilla on tällä hetkellä takana 300-500km. Chevyn ollessa hännän huippuna tassuongelmien takia.
Talven kilpailut alkavat viikon päästä Toivakassa ja sinne olemme mekin suuntaamassa SP8-luokkaan. Muita kilpailuja mitä ajetaan, ei vielä olla päätetty. Mutta näillä näkymin talven aikana tulee ajettua 3-4 kilpailua, jotta nähdään millä tasolla ollaan. Hampaat irvessä ei vielä lähdetä voittoja tavoittelemaan, vaan annetaan nuorten koirien rauhassa totutella kilpailutilanteisiin.

Hyvää uutta vuotta kaikille, meillä vuoden vaihde vietetään koiria rauhoitellen.

Sulje ikkuna